Równowaga kwasowo-zasadowa – lista produktów zakwaszających i alkalizujących

Równowaga kwasowo-zasadowa to stan swoistej równowagi pomiędzy jonami wodoru w płynach ustrojowych naszego organizmu. Jest on wypadkową wielu zmiennych oraz mechanizmów naszej homeostazy. Warunkuje on odpowiednie ph płynów ustrojowych i ma wpływ na wszelkie procesy życiowe zachodzące w naszym ciele.

Nasz organizm jest w stanie owej równowagi kiedy ph naszej krwi oscyluje w granicach 7,35-7,45. Wyższe ph oznacza większość procesów zasadowych, niższe ph oznacza większość procesów kwasowych. W organizmach osób, które odżywiają się przetworzonym, rafinowanym jedzeniem z przewagą produktów odzwierzęcych i cukru występuje znaczne zaburzenie tej równowagi w kierunku środowiska kwaśnego.
Występującymi początkowo objawami zakwaszonego organizmu jest uczucie permanentnego zmęczenia, niewyspanie, nawracające bóle głowy, brak siły do życia i energii, obniżony popęd seksualny, napady głodu. Zauważcie, że te objawy są bardzo podobne do objawów depresji – choroby naszego wieku. Niestety długofalowe skutki zakwaszania organizmu są dużo poważniejsze.
Na początku organizm neutralizuje kwaśne środowisko za pomocą mocno alkalizującego wapnia pobieranego z naszych kości i zębów. Skutkuje to osteoporozą i sztucznymi szczękami. Kolejnym komórki tłuszczowe rozrastają się w naszych organizmach pod wpływem kwasotwórczego środowiska. Organizm próbując zneutralizować i oddzielić kwasowe, toksyczne środowisko od najważniejszych organów uruchamia mechanizm rozrastania się komórek tłuszczowych wokół nich dla ochrony.
To częsty widok w krajach rozwiniętych tzw brzuch piwosza czyli otyłość brzuszna będąca wypadkową wysokobiałkowej, przetworzonej i bogatej w cukier diety. Niestety na dłuższą metę chronienie naszego organizmu przez przyrost tkanki tłuszczowej nic nie daje i organizm poddaje się, a w zakwaszonym środowisku powstają komórki rakowe. Tu się robi poważnie. Niefajnym skutkiem zakwaszania organizmu jest? Otyłość.

Chroniczne zakwaszenie organizmu prowadzi do chronicznego zapalenia, a chroniczne zapalenie prowadzi bezpośrednio do powstania raka. Stąd – przyczyną raka jest nadmierne zakwaszenie tkanek i narządów organizmu, które nie zostało odpowiednio zneutralizowane lub usunięte poprzez cztery kanały eliminowania: oddychanie, pocenie się, oddawanie moczu lub kału. Pamiętajcie, organizm zakwaszony to organizm w którym będzie rozwijał się patogen.

Ludzie nieświadomie zupełnie- ogłupieni przez reklamy -sami na sobie robią eksperyment. Popatrzcie na oddziały onkologiczne – pękają w szwach! A przecież o wiele łatwiej jest zapobiegać niż leczyć, prawda?

Poniżej przedstawiam Wam listę najczęściej spożywanych produktów wraz z ich podziałem na te które zakwaszają nas organizm jak również i te które mają działanie alkalizujące. Dla osób, które chcą świadomie zmienić swoje nawyki żywieniowe pozycja obowiązkowa! Do wydrukowania i powieszenia na lodówkę a z czasem do zapamiętania.

Produkty bardzo zakwaszające
Napoje: alkohole, piwo, słodzone soki owocowe, czarna herbata, kawa, napoje gazowane, napoje energetyczne;
Owoce: suszone owoce, marynowane owoce;
Warzywa korzeniowe: ziemniaki długo przechowywane;
Ziarna: jęczmień, kukurydza, żyto, otręby owsiane;
Orzechy: pistacje, orzechy arachidowe, orzechy nerkowca;
Mięso: owoce morza, ryby hodowlane, wieprzowina, cielęcina, wołowina, drób, jaja;
Mleko i przetwory mleczne: ser żółty, twaróg, lody, jogurt, ser kozi, serwatka;
Dodatki i przyprawy: musztarda, ocet, sos sojowy, glutaminian sodu, syrop ryżowy, dżemy, galaretki, drożdże, słód, kakao;
Substancje słodzące: sztuczne słodziki, sacharyna, aspartam, cukier biały, cukier buraczany, syrop kukurydziany, melasa, suszona trzcina cukrowa, syrop z trzciny cukrowej, syrop ze słodu jęczmiennego, fruktoza, syrop z ryż brązowego, syrop klonowy, miód;

Produkty średnio zakwaszające
Napoje: naturalny sok owocowy;
Owoce: pomarańcza, banan, ananas, brzoskwinia, arbuz, melon, mango, jabłko, jeżyna, świeża figa, jeżyna, kaki, morela, papaja, mandarynka, porzeczka czerwona, agrest, winogrono, żurawina, truskawka, czarna borówka, malina;
Ziarna: brązowy ryż, pszenica, dziki ryż, biały ryż, owies, biały chleb, herbatnik, chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, chleb żytni;
Orzechy: orzech włoski;
Mięso, drób, ryby: ryby morskie nie hodowlane;
Tłuszcze (tłoczone na zimno): margaryna, masło ghee, olej kukurydziany;
Dodatki i przyprawy: keczup, gałka muszkatołowa, wanilia, sól kamienna, majonez;

Produkty lekko zakwaszające
Owoce: śliwka, świeży daktyl, czereśnia, porzeczka czarna, nektarynka, kantalupa;
Ziarna: proso, kasza, pszenżyto, amarantus;
Fasole i rośliny strączkowe: ciecierzyca, fasola kidney, fasola czarna;
Orzechy: orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, orzechy pekan
Ziarna: słonecznik, siemię lniane;
Mięso, drób, ryby: ryby słodkowodne nie hodowlane
Mleko i przetwory mleczne: mleko sojowe, mleko ryżowe, mleko, śmietana
Tłuszcze (tłoczone na zimno): olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej konopny;
Dodatki i przyprawy: curry w proszku;

Produkty lekko alkalizujące
Napoje: woda destylowana
Owoce: limonka, cytryna, grejpfrut, kokos, wiśnia
Warzywa: brukselka, groszek, szparagi, karczochy, żywokost lekarski, kalafior, cukinia, rabarbar, por, rzeżucha, szczypior, kalarepa
Warzywa korzeniowe: brukiew, chrzan, rzepa, marchew
Ziarna (świeże): kasza jaglana, komosa ryżowa, kasza gryczana, pszenica, orkisz
Fasole i rośliny strączkowe (świeże): soczewica, mąka sojowa, tofu
Orzechy: migdały
Ziarna (pestki): sezam, kmin rzymski, koper włoski (fenkuł), kminek
Mleko i przetwory mleczne: mleko kozie
Tłuszcze (tłoczone na zimno): oliwa z oliwek, olej z ogórecznika, olej kokosowy, olej z awokado, olej lniany, olej z wiesiołka, olej z wątroby dorsza
Dodatki i przyprawy: zioła, większość przypraw
Substancje słodzące: stewia, cykoria

Produkty średnio alkalizujące
Warzywa: pomidor, awokado, fasolka szparagowa, szczaw, szpinak, czosnek, seler naciowy, kapusta, sałata, papryka słodka, brokuły, endywia, rukola, liście gorczycy
Warzywa korzeniowe: burak, rzodkiewka;
Fasole i rośliny strączkowe: fasola biała;
Dodatki i przyprawy: czerwona papryka ostra, pieprz cayenne, czosnek, cebula, imbir

Produkty bardzo alkalizujące
Napoje: woda zasadowa
Warzywa: trawy, kiełki, mniszek lekarski, ogórek, warzywa morskie, zielony kalafior, jarmuż, natka pietruszki;
Fasole i rośliny strączkowe: orzechy sojowe, lecytyna sojowa;
Ziarna: dynia

Artykuł przygotowała: Katarzyna Miernicka