Rosół z karpia


Składniki:
• 1-1½ kg ryby (głowy, ogony, tusza)
• 3 l wody
• 2 marchewki (obrane, pokrojone w większe kawałki lub na grube plastry)
• pietruszka (obrana, pokrojona w większe kawałki lub na grube plastry)
• ½ korzenia selera (obrany, pokrojony w grubą kostkę) lub seler naciowy (4 łodygi)
• 1 średni por (tylko biała część)
• sok z połówki cytryny
• 1 liść laurowy
• 3 ziarna ziela angielskiego
• sól himalajska, biały pieprz, tymianek

Przygotowanie:

W dużym garnku dusimy warzywa na maśle przez ok. 10 minut.
Dodajemy głowy, ogony i pozostałe mięso ryb, zalewamy wodą, dosypujemy przyprawy (oprócz soli i mielonego pieprzu) i tymianek oraz lubczyk i gotujemy przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu. To jest bardzo istotne aby rosół gotować na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Mięso ryby jest bowiem bardzo delikatne.
Pod koniec gotowania dodajemy 2-3 łyżki soli i sok z cytryny.
Ostrożnie wyjmujemy części ryb z wywaru, odcedzamy łyżką cedzakową warzywa i przyprawy.
Podajemy z makaronem ryżowym, posypując obficie świeżo siekaną natka pietruszki.
Smacznego!