Pesto z liści rzodkiewki. Pesto z tej części rzodkiewki, która zazwyczaj ląduje w śmietniku. Proste, szybkie, pyszne i zdrowe. Nic się nie zmarnuje:)
Można je wykorzystać jako dip, na tosty na ciepło, lub jajko dodatek do dania głównego, jako sos do makaronu, czy pieczonych ziemniaków z rozmarynem.
Przepis:
- liście rzodkiewki 1 duży pęczek (lub 2 mniejsze)
- prażone pestki słonecznika 6 łyżek
- oliwa z oliwek 6 łyżek
- płatki drożdżowe 4 łyżki
- sok z 1 cytryny
- czosnek 1 ząbek
- sól himalajska 1/2 łyżeczki
- świeżo zmielony pieprz
- gomassio
- pieprz czarny
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Takie to proste! Pesto możesz także przechowywać w lodówce w szczelnym słoiczku do 3 dni. Smacznego!