Pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki. Pesto z tej części rzodkiewki, która zazwyczaj ląduje w śmietniku. Proste, szybkie, pyszne i zdrowe. Nic się nie zmarnuje:)

Można je wykorzystać jako dip, na tosty na ciepło, lub jajko dodatek do dania głównego, jako sos do makaronu, czy pieczonych ziemniaków z rozmarynem.

Przepis:

  • liście rzodkiewki 1 duży pęczek (lub 2 mniejsze)
  • prażone pestki słonecznika 6 łyżek
  • oliwa z oliwek 6 łyżek
  • płatki drożdżowe 4 łyżki
  • sok z 1 cytryny
  • czosnek 1 ząbek
  • sól himalajska 1/2 łyżeczki
  • świeżo zmielony pieprz
  • gomassio
  • pieprz czarny

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Takie to proste! Pesto możesz także przechowywać w lodówce w szczelnym słoiczku do 3 dni. Smacznego!