Składniki: na 2 porcje
1/2 szklanki kaszy jaglanej (2 szklanki ugotowanej)
1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego)
1 szklanka soku jabłkowego
2 łyżki miodu
wanilia z 1/2 laski
sok z 1/2 cytryny
2 brzoskwinie lub inne sezonowe owoce
rodzynki lub posiekane i zrumienione orzechy włoskie
Przygotowanie:
Kaszę wsypać do rondelka i wlewając gorącą wodę z kranu płukać energicznie mieszając dłonią, do czasu aż woda będzie klarowna. Odcedzić, wlać mleko, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 8 minut do miękkości kaszy, aż wchłonie cały płyn.
Ugotowaną kaszę przełożyć do stojącego pojemnika blendera, dodać sok jabłkowy, 1 łyżkę miodu i długo oraz cierpliwie miksować aż powstanie gładki mus.
W miseczce wymieszać pozostałą 1 łyżkę miodu z ziarenkami wyskrobanymi z przepołowionej wzdłuż ziarnkami wanilii oraz z sokiem z cytryny. Następnie dodać pokrojone brzoskwinie oraz rodzynki jeśli używamy, wymieszać.
Budyń wyłożyć do talerzy, na wierzch położyć brzoskwinie pokrojone w plasterki wraz z powstałym syropem, posypać zrumienionymi orzechami włoskimi jeśli używamy.
Smacznego!