Składniki na ok. 20 ciastek:
200 g masła
80 g cukru pudru (ja zmieliłam ckier muscovado w młynku)
270 g mąki migdałowej
100 g mielonych orzechów (u mnie mieszanka włoskich i laskowych)
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do masy dodać pół łyżeczki ekstraktu z wanilii. Następnie dodać mąkę i orzechy. Zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na placek o grubości ok. 4 mm. Dowolnymi foremkami wycinać ciasteczka i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 15 minut, aż ciasteczka nabiorą złoto miodowego koloru. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
Smacznego! 🙂